64
64
64
64
64
64
64
64

NYHED - 28. September 2014

Jan lukker sæsonen med 3 podieplaceringer

I den forgangne weekend blev sæsonens sidste afdeling i årets danske Formel Ford mesterskab afviklet. For anden gang i sæsonen var rammerne henlagt til Sverige, og denne gang var det asfalten på Ring Knutstorp i Skåne, der lagde asfalt til. Det blev en spændende løbsweekend med både triumfer og skuffelser, men også med podieplaceringer i alle 3 heats.

Kampen om det danske mesterskab var så godt som afgjort allerede inden feltet ankom til banen i Skåne; Jan Jønck lå på den samlede 2. plads i mesterskabet, men hullet op til Frederik Schandorff på 1. pladsen var så stort, at det krævede mirakler – og uheld til Schandorff – hvis Jan skulle hente mesterskabet. Samtidig havde Jan så stort et forspring ned til teamkammeraten Mathias S. Kristensen på 3. pladsen, at de samlede placeringer stort set lå fast på forhånd. Alle kunne således køre frit uden at skulle tænke på mesterskabet, og der var derfor lagt op til 3 spændende heats.

I kvalifikationen blev Jan desværre fanget lidt i trafik på den meget kuperede bane, og han fik derfor aldrig ramt den helt perfekte omgang. ”Jeg prøvede flere gange at bakke af og finde et hul, så jeg havde tilstrækkeligt med luft foran mig, men hver gang kom der noget i vejen,” sagde Jan efterfølgende. På trods af den megen trafik fik Jan sat sessionens 2. hurtigste tid, så han skulle starte eftermiddagens heat fra forreste række ved siden af teamkammeraten Mathias S. Kristensen, som havde sikret sig pole position.

Jan har normalt rigtig godt styr på sine starter, men det gik ikke helt efter planen i weekendens 1. heat. Jan startede fra P2, men da starten gik, kom han ikke optimalt afsted. Efter første sving var han derfor nede på P5, og nu ventede der ham nogle hårde kampe, hvis han igen skulle op, hvor det er sjovest. Med flot og aggressiv kørsel lykkedes det for Jan at lægge pres på de forankørende, og efter 5 omgange var han rykket op på P3. Foran ham lå nu kun teamkammeraten fra RS Competition, Mathias S. Kristensen, og Frederik Schandorff, og Jan satte for alvor jagten ind. Over de næste 5-6 omgange spiste Jan konsekvent mellem et halvt og et helt sekund af forspringet, men da han først kom helt op bag de forankørende, var det svært at finde en vej forbi. ”Jeg var helt tydeligt den hurtigste af os 3 på det tidspunkt, men den hér bane er bare så svær at overhale på,” sagde Jan efter heatet. ”Jeg kunne simpelthen ikke finde et sted at klemme mig forbi. Jeg kiksede desværre min start, og det bliver bare rigtig dyrt, når banen er så svær at overhale på.” Jan måtte således tage til takke med 3. pladsen i heatet, selvom farten tydeligvis var til mere end det. Jans overskud blev da også understreget af det faktum, at han undervejs i heatet havde kørt den hurtigste omgang af alle, hvilket gav ham pole position til heat 2.

I heat 2 var der til gengæld ingen slinger i valsen. Jan startede fra pole, og denne gang kom han også rigtig godt fra land, da de røde lamper slukkede. ”Min start var stadig ikke optimal, men klart bedre end i heat 1,” sagde Jan selvkritisk efter heatet, som han førte fra start til mål. Han var i perioder under ganske hårdt pres fra skiftevis Frederik Schandorff og Mathias S. Kristensen, men ingen af dem havde farten til at komme forbi, og Jan kunne således krydse stregen til sin 7. sejr i sæsonen. Heatet blev i øvrigt præget af et sammenstød mellem Mathias W. Smith og Kasper Larsen, som sendte sidstnævnte en tur i gruset. Sammenstødet betød, at der var gult flag, og dermed overhalingsforbud, for enden af langsiden gennem den sidste halvdel af heatet. Umiddelbart efter sammenstødet forbrød Mathias S. Kristensen sig mod dette forbud, da han overhalede Frederik Schandorff i sving 1, og det medførte en tidsstraf på 20 sekunder. En flot 2. plads blev derfor af dommerne vekslet til en 3. plads.

Jan var selvsagt godt tilfreds efter heatet: ”Der er stadig ting, vi kan optimere på, men ellers gik det jo som planlagt. Jeg kom meget bedre afsted end i første heat, og så hjalp det mig selvfølgelig, at Mathias og Frederik lå og kæmpede med hinanden. Det gav lige mig den luft, jeg skulle bruge.” Omgangstiderne betød, at Jan skulle starte weekendens sidste heat fra 2. pladsen, kun lige præcis overgået af Frederik Schandorff.

Efter weekendens 2 første heats var mesterskabsstillingen nu mejslet i sten, og Jan var således sikker på at slutte på den samlede 2. plads, allerede inden det sidste heat blev sat i gang. Dette heat markerede ikke kun afslutningen på weekenden men også på hele sæsonen.

Jan startede det sidste heat fra P2 og igen fik han lavet en god start, som betød, at han kunne forsvare sin 2. plads gennem første sving. Foran ham lå Frederik Schandorff, og Jan var aggressiv og lagde pres på ham. Igen var det tydeligt, at Jan havde et fartoverskud, og især på den mere tekniske del af banen lå han ved flere lejligheder helt oppe i gearkassen på den førende. Desværre betød en lille indbremsningsfejl ca. 4 omgange inde i løbet, at Jan mistede sin 2. plads til Mathias S. Kristensen, og nu var det hans tur til at lægge at tungt pres på Frederik Schandorff. Jan fulgte godt med på P3 og lurede på en chance for at blande sig i kampen om føringen, men i sidste ende var der hverken plads eller tid nok, og så måtte Jan tage til takke med endnu en 3. plads. ”Jeg lavede en lille fejl, som Mathias udnyttede til at tage 2. pladsen fra mig, men ellers er der ikke så meget at sige. Jeg gjorde, hvad jeg kunne, og vi havde god fart i bilen, men når det er så svært at overhale, så bliver enhver fejl bare rigtig dyr,” sagde en lidt skuffet Jan efter sæsonens sidste heat. ”Vi er på podiet i alle 3 heats, og det er selvfølgelig positivt. Vi har knoklet som et team, og RS Competiton har givet mig de bedst tænkelige forhold at arbejde under. Jeg synes, vi fik sluttet sæsonen helt godt af.”