64
64
64
64
64
64
64
64

NYHED - 16. August 2015

Buler og infights på Nürburgring

Det var alt andet end nemt og problemfrit, da Jan i den forgangne weekend tog hul på 2. halvdel af sæsonen i det tyske Formel 4 mesterskab. En afkørsel, et sammenstød med en konkurrent og det specielle kvalifikations-format, som anvendes i den tyske serie, gav i fællesskab Jan og RS Competition rigeligt at se til på den legendariske bane i de tyske Eifel-bjerge.

Oven på en lang sommerpause havde Jan og teamet sat næsen op efter nogle gode resultater på Nürburgring. I den sidste løbsweekend før pausen, som blev kørt på Lausitzring, var der markant fremgang at spore, og den udvikling var man opsat på at bygge videre på i 2. halvdel af sæsonen. Teamet havde tilsyneladende fundet en stor del af den fart i bilen, som man manglede i starten af sæsonen, og Jan vænner sig hele tiden mere og mere til bilen og den intense konkurrence på banen.

Weekenden startede imidlertid på den værst tænkelige måde, da Jan allerede i den første frie træning havde et uheld i sving 5. Han røg af banen og skred ud i dækbarrieren og der skete betydelig skade på venstre side af raceren.

Med mindre end 2 timer til rådighed mellem 1. og 2. træning, skulle der arbejdes intenst for at få bilen repareret i tide. Det lykkedes med nød og næppe, men da der kun er et begrænset antal dæk til rådighed, og Jan derfor var nødt til at køre videre på de samme dæk, som han var kørt i muren med, var det ikke muligt at sætte nogle brugbare tider. ”Det er positivt, at det trods alt lykkedes mig at få nogle omgange i kroppen, men 8-9 gennem-førte omgange er altså ikke meget at gå ind til kvalifikationen med,” sagde Jan efter den 2. træningssession.

Fredag eftermiddag gjaldt det kvalifikationen, og omstændighederne taget i betragtning leverede Jan en absolut godkendt indsats. Til kvalifikationen deles feltet op i 2 grupper, og Jan var 12. hurtigst i sin kvalifikationsgruppe, og 16. hurtigst totalt, men fordi serien benytter et lidt utraditionelt kvalifikations-format, hvor man efterfølgende ”fletter” de 2 grupper sammen, rakte det kun til en start-position som nr. 23 i 1. heat og nr. 21 i 2. heat. Kvalifikationen var præget af meget stor jævnbyrdighed, og havde Jan kunnet finde blot 2/10 af et sekund, så havde han skullet starte fra 15. pladsen i stedet.

”Det har været en svær og udfordrende dag, men jeg tror på, at jeg kan avancere i løbene,” sagde Jan efterfølgende. ”Bilen føles OK, så nu skal jeg bare lave nogle lige så gode starter, som jeg plejer.”

I lørdagens 1. heat lykkes det faktisk for Jan at komme fint afsted fra startboksen. Han avancerer hurtigt et par pladser, men da en konkurrent presser ham ud i græsset, mister han dem desværre igen. Jan forsøger at kæmpe sig tilbage, og over flere omgange ligger han og kæmper indædt med 3-4 andre kørere om placeringerne omkring 20.pladsen.

Løbets dramatiske højdepunkt indtræffer få omgange før afslutningen, da tyske Marek Böckmann noget optimistisk forsøger at dykke indenom Jan i sving 3. Der er slet ikke plads til dem begge, de fletter hjul, og Böckmanns racer flyver nærmest henover Jans. På forunderlig vis sker der ingen skade på Jans racer, men han har igen mistet terræn til de forankørende, og han kører i mål på 23. pladsen; præcis hvor han startede fra.

”Det var vildt kaotisk og præget af et hav af nærkampe. Alligevel blev det første gang i sæsonen, hvor vi slet ikke havde en Safety Car på banen,” sagde Jan efter 1. heat. ”Jeg kæmper lidt med noget understyring undervejs, og det skal vi se, om vi kan få lavet om på til 2. heat.”

I lørdagens 2. heat kommer Jan igen fornuftigt fra start. Fra hans startposition som nr. 21 avancerer han nogle pladser, men endnu engang bliver han fanget i en masse nær-kampe. I dette heat slipper feltet ikke for perioder bag Safety Car, faktisk er der hele 2 af slagsen, og begge gange sker uheldene lige foran Jan.

”Ved det andet uheld er jeg faktisk sikker på, at jeg også ryger med af,” sagde Jan efterfølgende, ”men det lykkedes mig lige akkurat at dykke indenom.” Begge uheld sker i chikanen efter baglangsiden, og Jan er ganske tæt på også at komme galt afsted, men han reagerer hurtigt og slipper uskadt forbi. Den tætte trafik og 2 lange perioder bag Safety Car gør det svært at avancere, og Jan bliver noteret for en 18. plads

”Vi lavede nogle ændringer på bilen for at fjerne den understyring, som jeg kæmpede med i 1. heat, men det hjalp ikke rigtigt. Den understyring stadig,” sagde en fåmælt Jan efter 2. heat.

Hvor lørdagens 2 heats blev kørt i tørvejr og ca. 20 graders varme, var det et noget andet vejr, der mødte kørerne søndag. Dis, byger og temperaturer omkring 12-13 grader betød, at der skulle ændres setup på racerne, og at taktikken måske skulle genovervejes. Jan har altid været god i regnvejr, og derfor havde han ikke noget imod de ændrede vejrforhold.

Endnu engang blev det et løb præget af en masse nærkampe, hvor det våde underlag ikke gjorde tingene nemmere. Fra en startposition som nr. 23 var Jan en overgang oppe som nr. 18, men præcis som i 2. heat kostede de mange nærkampe i det tætte midterfelt nogle placeringer mod slutningen af løbet, og i sidste ende blev Jan noteret for en 20. plads i weekendens sidste heat.

”Bilen var faktisk sat rigtig godt op til regnen, men et løb som det her beviser bare, hvor vigtig kvalifikationen er,” sagde Jan, da han var kravlet ud af raceren. ”Det gælder faktisk for hele weekenden, for vi beviste jo i kvalifikationen, at vi reelt er hurtigere end en 20. plads. Med så mange biler på banen, og heats der kun varer 30 min., så er det meget svært at køre sig op gennem feltet. Nøglen til succes ligger helt klart i at starte længere fremme på gridden.”

Jan og RS Competition kan nu se frem mod en hektisk måned, hvor de 2 kommende løbsweekender ligger med bare 14 dages mellemrum – Sachsenring d. 19.-30. august og Oschersleben d. 12.-13. september. Jan er fortsat optimistisk og tror på, at teamet og han selv arbejder i den rigtige retning.

”Det er klart, at en weekend som denne ikke resultatmæssigt bidrager til at opbygge selvtillid og tro på tingene, men i de tilfælde må det handle om at lære af sine fejl og tage den erfaring med videre, så vi kan bruge den konstruktivt. Jeg tror stadig på det, og nu retter vi fokus mod Sachsenring” slutter Jan, inden han tager plads i simulatoren for at stifte bekendtskab med banen, som lægger asfalt til sæsonens 6. event.